What the health!

Hei igjen! 
 
I dag har det gått noen uker siden jeg og Stian ble veganere. Det har gått veldig bra egentlig. Stian føler seg bra i leddene og vi føler oss kjempe bra!  I starten trodde jeg dette aldri kom til å gå, fordi jeg er altfor glad i pålegg, ost, bacon og godteri. Hadde så lyst på dette de første dagene og var vanskelig å gå forbi sjokoladehylla uten å ta med seg en liten treat på jobb. Men nå går jeg heller å kjøper nøtter, bær og frukt for å få ned søtsuget. Er jo melkefri sjokolade på Meny og den er veldig god. Også tenkte jeg å kjøpe noen fra nettet på http://veganlife.no/ Der har de mye bra vegansk mat som jeg vil prøve. 
 
Det er jo mange som synes vi er rare og spør hvorfor vi gidder å ha et plantebasert livsstil. Det fins jo mange grunner. For oss var det helsen som stod i fokus. Etter at vi så What the health, så endret vårt synet på diverse ting. Vi endret synet på mat, hva det gjør med helsen vår, på legeindustrien som har kjøttindustrien som sponsorer og at kjøttindustrien har en stor del med klimautslippene. 
 
De som har diabetes og leddgikt for eksempel kunne ha endret kostholdet sitt til et plantebasert kosthold, slik at de kunne blitt friske. Men leger og apotekene tjener jo ikke noe på deg hvis du er frisk. De tjener masse penger på at du er syk og må kjøpe medisiner og piller som du må gå på hele livet og  kanskje føle deg “litt” bedre, men ikke helt frisk. Men legekontorer, sykehus og apotekene har kjøttindustrien som sponsorer som betaler dem masse penger! 
 

 

Vet dere hvor mye vann det brukes på å produsere ett kjøtt stykke?  Hvis du regner med produksjon og transport av fôr, beitemarken til dyrene, slakteriet og alt som går med helt til biffen ligger klar på tallerkenen, er det blitt brukt inntil 20.000 liter vann for hver kilo biffkjøtt. Det er mye vann! Vann som kunne blitt brukt på noe helt annet. Det som er ille er at kuene slipper ut masse klimagasser, mer enn det vi mennesker gjør med bil og fly! Verdens samlede utslipp av klimagassen metan fra drøvtyggere, sauer, geiter og griser som promper og skiter, er på 86 millioner tonn i året. Om vi i tillegg inkluderer utslipp av andre klimagasser knyttet til husdyrhold, er kyr, geiter og griser skyld i utslipp som tilsvarer 18 prosent av de globale CO-utslippene.Det er mer enn transportsektoren.
 
 

 

Hva skjer med Amazonas? Den blir hugd ned på grunn av at dyrene krever enorme landområder for å få nok mat. Brasil er verdens største eksportør av storfekjøtt, og kjøttindustrien er ansvarlig for mellom 61 og 75 prosent av regnskogødeleggelsen i landet. Det er forventet at produksjonen vil stige med 70 prosent innen 2050 for å dekke det økende kjøttforbruket i verden. Havet tømmes for fisk og andre utrydningstruede arter som blir fanget sammen med fisken, som ikke brukes til noe. I løpet av de siste 100 – 120 årene har mellom 85 og 99 prosent av de viktigste fiskeartene forsvunnet fra havområdene rundt Norge og England.  Det er jo ikke bra! 

Jf44vLndiRM

Det er så mange grunner til at man ikke burde spise så mye kjøtt i hverdagen som vi gjør! Vi spiser mengder av kjøtt, egg, meieriprodukter og fisk. Dette forbruket må ned, men det er mange som ikke har denne informasjonen og ikke vet bedre. Det er dette vi burde lært på skolen, folk må få informasjon og derfra ta et valg. Jeg har lagt med traileren til dokumentaren what the health, som man kan se på Netflix for å få denne informasjonen. 

 

Ha en fin dag videre!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg