Plantebasert kosthold har store helsefordeler!

Vitenskapelig dokumentasjon viser at mat fra planteriket gir store helsefordeler

Det er en god grunn til at det er«trendy» å være vegetarianer. Det redder ikke bare dyreliv og miljøet, det kan ha enorm innvirkning på ditt eget liv.

Stadig flere velger å bli vegetarianere og veganere, men kjøttinntaket øker til den gjennomsnittlige nordmann. Og om vi skal tenke langsiktig, er kjøttproduksjonen svært kritisk for planeten vår.Et plantebasert kosthold er ikke bare bra for dyrene og miljøet, men også deg selv. Ønsker du å leve lenger, bør du kutte ned på animalske produkter.

Det finnes mye vitenskapelig dokumentasjon for at kostholdsmønstre som inneholder mindre mat fra dyr, og mer mat fra planteriket enn det er i et vanlig vestlig kosthold, gir store helsefordeler: Redusert risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag, diabetes type 2, overvekt, fedme, høyt blodtrykk og flere typer kreft, På kort sikt vil et plantebasert kosthold forbedre fordøyelsen og styrke immunforsvaret. Det er dokumentert at vegetarianere har bedre helse generelt, enn befolkningen forøvrig.

Fruit and vegetable borders Fruit and vegetable borders on wood table

Hva innebærer et plantebasert kosthold?

Et plantebasert kosthold innebærer at man ikke spiser kjøtt, fisk, egg og melk. Hovedtyngden av næringsstoffene kommer fra planteriket. Du bør minimum halvere inntaket av kjøtt, egg og meieriprodukter. Et fullverdig plantebasert kosthold er noe alle kan lære å sette sammen. Hvis du klarer å følge en middagsoppskrift, klarer du å sette sammen et fullverdig vegansk kosthold. Du kan kjøpe alt du trenger på helt vanlige matbutikker. Det eneste tilskuddet du trenger, dersom du kutter ut all mat fra dyr fra kosten din, er vitamin B12.

Å spise mer frukt og grønnsaker er ikke det samme som et plantebasert kosthold ,man må erstatte en god del kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter med belgvekster, grønnsaker, nøtter, havremelk og soyayoghurt.

Så hvorfor er et plantebasert kosthold så bra for helsa? Mat fra planteriket er blant annet rikt på fiber, som kun finnes i mat fra planter. Planter inneholder flere hundre sunne kjemiske forbindelser. Disse har ulike helsefremmende virkninger. Noen forebygger kreft, betennelse, åreforkalkning og lignende. Det er spesielt kombinasjonen av stoffer som finnes i planter, som kan bidra til bedre helse. Det er gunstig for blodtrykket, og for å normalisere kolesterolverdier i blodet. Dette vil føre til lavere risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Så det var litt info om det å være veganer og helsefordelene med et plantebasert kosthold. Er ikke noen ekspert, men lærer mer og mer hver dag! Så de fleste burde hakke ned på kjøttinntaket. Kanskje ha to-tre kjøttfrie dager i uken. Lykke til! 

Ha en fortsatt fin dag! 

Skummel tur

Hei! 

I dag har jeg og klassen min vært på ekspedisjon igjen, haha. I dag dro vi til Emanuel Vigelands museum. Det var jo litt spennende, men litt nifst inne i museet. Inne var det veeeeldig mørkt med sånn fire belysningspunkter på veggene, så man kunne se litt av kunsten som var der. Øynene ble vandt med mørket etter hvert, så da så man jo litt mer. Var fire skulpturer der som var litt skumle å se på i mørket, for de så jo nesten levende ut. Hele utstillingen handlet om livet og døden, så det var veldig erotiske malerier for å si det sånn. Det var veldig spennende! Det som også var skummelt, er at urnen til Emanuel Vigeland stod utstilt over inngangen, litt spesielt da, haha. Men en veldig spennende og morsom tur ble det hvert fall. 

 

Noen bilder fra i dag  

 

 

 

 

 

Ha en fin dag 😀 

Gamle vennskap

Hei og hallo! 

Håper alle har en fin helg så langt! I dag dro jeg til Elvefestivalen i Drammen og møtte en gammel venninne fra ungdomsskolen! Det var veldig hyggelig! Har ikke så mye kontakt med de fra ungdomsskolen lenger og ble så  glad da hun sendte meg melding på face. Det passet jo så bra å møtes i dag, siden jeg har fri helg. Så vi satt på cafe og pratet og pratet om nye og gamle ting. Er alltid så koselig å mimre tilbake syns jeg. Kanskje vi skal ha en ungdomsskole samling? Det hadde vært koselig! 

Var så mange folk ute i byen i Drammen i dag! Var stapp fullt. jeg liker når det er ting som skjer og jeg kan titte på boder og folk som danser og synger. han fra Norske talenter hadde konsert til og med, så det var jo stas!

Er det noen som skal til elvefestivalen i Drammen i helgen? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en god helg videre! 

Helgekos

Heii! 

Da er det fredag og helg! Jeg har frihelg, noe som jeg ikke pleier å ha, så det blir deilig. I dag var jeg på skolen fram til halv tre, så tok jeg toget hjem. Vi har spist en deilig vegansk hamburger med masse digg! Namm! Det er så godt å unne seg litt god mat en gang iblant. Vi hadde mais, avokado, sopp, grønnsaker, potet båter og tortilla chips til. Som saus bruker vi sennep, ketchup og Bbq saus som dressing. Det var så yummy!!

Stian er på Elesco konferansen i byen, så jeg skal ha alene kveld her, haha. Er så rart og plutselig bare være alene, når man er sammen hele tiden. Så jeg bare…hva skal jeg gjøre nå, haha. I stad gikk jeg tur og jeg har ryddet leiligheten. Så det neste blir vel å sitte  i sofaen å kose meg med litt potetgull og med en god serie eller film. Har dere noen forslag til en bra film?

Håper alle koser seg masse i kveld. 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fin helg alle sammen 😀 

Eksamen

Heisann! 

Da er jeg hjemme fra skolen. Var i byen i stad og traff en venninne jeg ikke har sett på lenge! Er så glad hun har flyttet tilbake til Tønsberg! Whoooo! Så er veldig glad! Nå sitter jeg å leser litt og søker litt etter inspirasjon til eksamensoppgaven min som skal leveres om en måned! Så blir noen stressende dager fremover. Men er jo veldig gøy også da. På skolen i dag så var vi på befaring på Blåsen i Oslo. Her skal vi “bygge” en bygning, hehe. Så det er det eksamen min går ut på, så det blir veldig spennende. Fikk noen ideer der oppe, så vi får se hva jeg får ned på papiret da. Ønsk meg lykke til! 

 

Noen bilder fra stedet 😀 

 

 

 

 

 

Ha en fin kveld videre! 

 

 

 

Kunst elva rundt i Drammen

Heii! 

Ny uke og ne muligheter! Mandagen er her og skolen har begynt for de fleste! Jeg begynner på skolen igjen i morgen, kjenner at jeg gruer meg litt, men er mest spent. I helgen har jeg vært i Drammen og besøkt familie igjen. På lørdagen var jeg hos mamma og pappa og spiste middag. i går var jeg med store søster i sentrum for å se kunst som var stilt ut rundt drammenselva. Var så mye fint! Var ganske mange utstillere og heldigvis var vi heldig med været! Gikk rundt med Stian og Elise i en time og bare så på all den fine kunsten. Er så mange kreative folk! Liker å male selv, så kanskje jeg skal være med neste år! Hehe! Ha en fin uke og lykke til med et nytt skoleår til de som starter på skolen nå 😀 

Noen bilder fra gårsdagen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fin dag alle sammen! Vær kreativ! 

Girls night

Heii! 

God morgen alle sammen! I går var en så koselig dag! Dro til Oslo for å være med på jentekveld. Det fins ikke noe bedre enn vin, god mat og hyggelig selskap. Ser alltid gøy å snakke om alt mulig egentlig. Var veldig hyggelig med en liten samling før skolestart. Vertinnen vår har den mest fineste leiligheten jeg har sett! Hun og samboeren har pusset opp leiligheten selv og jeg ville bare flytte inn med en gang. Gud, så fint det var! Hun er så flink og burde få litt skryt synes jeg. Hun passer så bra til å bli interiørarkitekt og jeg håper jeg blir like god som henne! Var så bra planløsning og hun har tenkt på alt! Hun er så flink!

Takk for en hyggelig kveld jenter! 

Hihi, ha en god fredag i dag! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva er planene til helgen da folkens? 

 

 

Bikinivær

Hello! 

God ettermiddag alle sammen. Det har vært så fint vær her i Tønsberg i dag. Så deilig med sol og varme igjen. Har vært regn de siste dagene nå, så begynte å bli litt lei regn kjenner jeg. Har vært på jobb i dag, men sluttet tidlig. Så nå nyter jeg solen på plattingen i hagen. Sommeren er deilig altså! Snart er det helg og fri. Hva skal folk i helgen da? Har ikke store planer egentlig, så får finne på noe lurt. Ha en fin dag! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 ting som irriterer meg!!!

Hei alle sammen!

Da er det tirsdag og jeg har fri i dag. Hva gjør man liksom når man har fri. Har ikke hatt fri hele sommeren nesten, bare jobbet. Så plutselig har man en fridag mitt i uken. Får kanskje klippe gresset eller rydde leiligheten, haha.

Da er det tid for å få ut litt frustrasjon her! Tenkte jeg skulle skrive litt om hva som irriterer med mest i hverdagen. Det er sikkert mye mer, hehe. Men dette er vel 10 på topp listen hos meg. Hva er det som irriterer deg mest?

Tregt internett!! 

– Er det noe jeg hater mer enn tregt internett! Nope! Det er et ordtak som sier at du skal sette en pc med tregt internett foran en person, bare da får du virkelig se ens sanne seg. Det tror jeg virkelig på!

Når dorullen er på feil side!!

– Er så irriterende at hvis jeg er på besøk hos noen som har dorullen på feil side, så snur jeg den! Er faktisk ikke akseptabelt! Er det bare meg eller?

Folk på flyet!! 

– Når folk skal på liv og død komme seg først ut av flyet og reiser seg for å stå i 15 min for å trøkke seg ut. Altså, det går faktisk an å vente litt, alle kommer seg av!

Folk i trafikken!!

– Det er noen folk som bare er drittsekker i trafikken og det får man aldri gjort noe med. Jeg syns jo at det ikke er særlig kult når folk skal kjøre opp i ræva på bilen min, når jeg kjører fartsgrensen. Det er slik det blir kjører for nærme , rett bak i ræva på meg. Det som også irriterer meg er folk som ikke bruker blinklys. Det koster ikke ekstra for å vise hvor du skal kjøre. Det gir bedre flyt i trafikken hvis du bare gidder å bry deg!

Folk som parkerer på to plasser!! 


– Trenger jeg å si noe mer liksom. Blir helt oppgitt! Dette her var på torsdagen utenfor Meny. Det er faktisk andre folk som skal parkere på denne parkeringsplassen, men det er vel ikke alle som skjønner det.

Kurvene på matbutikken!! 

– Når man er ferdig med å handle mat på butikken og har lagt alle matvarene oppå båndet. Så skal jeg legge kurven i de andre kurvene under kassen…men der er det tre forskjellige andre kurver oppå hverandre!! Jeg bare…assa…kan man ikke ta litt hensyn til de som jobber der også? Er jo ikke vits i å stappe alle kurvene oppi hverandre, fører bare til kaos.

Folk som blir brune bare av å se sola ute, mens jeg…

– Jeg får bare innse at jeg aldri kommer til å bli brun. Selv ikke med solarium. Jeg er veldig glad i selvbruning, noe som funker bra! Hvis jeg ligger 10 minutter i solen er jeg solbrent allerede. Denne huden vil ikke i solen i det hele tatt! Men er jo bra for mine fremtidige rynker, hehe.

Sokker på gulvet!! 

– Jeg er litt ryddefreak, skal innrømme det. Men det er ikke greit at sokker og klær skal ligge strødd rundt på gulvet! For hvem plukker det opp og går til skittentøyskurven med det…jo, meg!

Smatting!!

 Lukk munnen din mens du spiser. Er det så vanskelig? Nope!

Øreproppene er i en stor krøll!!

– Aner ikke hvordan jeg klarer det, men hver gang jeg skal ha opp øreproppene fra lomma, så er de i en stor krøll! Må jo sitte i 10 minutter bare for å få løsna de opp.

Deilig å få ut litt frustrasjon her! Haha!

Ha en fin dag videre!

Get the message

Heisann

Da er det ny uke og nye muligheter. Mandagene er bestandig tunge syns jeg. Var veldig vanskelig å stå opp i dag. Skal på jobb tidlig i dag og ferdig klokken ett. Begynner å bli litt kjøligere i luften på morgningene. Skikkelig friskt så tidlig. kjenner at høsten sniker seg innpå litt etter l itt. Snart begynner skolen igjen om en uke! Da er det fullt kjør igjen med pendling, lesing og prosjekter. 

Tenkte jeg skulle komme med litt inspirasjon til noe nytt i høstgarderoben. Jeg elsker når mote snakker for seg selv! Et skikkelig must i høstgarderoben er den vanlige t-skjorten med et kult budskap. I høst skal vi vise hvem vi er, mer enn vi har gjort noen gang før! Haha, de er jo så kule og morsomme! 

Her er litt inspirasjon til en message top ! 

               T-skjorte HER                                         T-skjorte HER                                                  T-skjorte HER 

 

Ha en fin dag videre!