3 enkle tips til deg som vil spise mer plantebasert

Hei og god morgen! 

Det å erstatte protein fra dyr med protein fra planter kan gi flere helsefordeler, i tillegg til at det er trygt næringsmessig. Du behøver ikke kjøtt, kjøttprodukter, egg eller melk for å få viktige næringsstoffer kroppen trenger til å være frisk og fungere optimalt. Flere idrettsutøvere har levert gode resultater på vegansk kosthold.

Beholder du relativt små mengder fisk som makrell og sei i kosten din, og erstatter kumelk med beriket plantemelk, og kjøtt med belgvekster og nøtter, behøver du ingen kosttilskudd. Kutter du ut alle matvarer fra dyreriket fra kosten din, behøver du tilskudd va vitamin B12.

Her er 3 enkle grep for å kutte ned på animalske produkter :

1. Spis så mye planter som mulig til hvert måltid

Dersom du spiser et vanlig norsk kosthold idag, men ønsker på sikt å kutte ut animalske produkter kan det være lurt å ha realistiske mål. Ta sikte på å halvere ditt kjøttinntak i første omgang dersom du synes det er vanskelig å kutte ut disse matvarene helt. Det du uansett bør tenke på er å spise så mye planter til hvert måltid som mulig. Du kan erstatte kjøtt ved å bruke bønner og linser, tofu eller kjøtterstatninger.
 

Plantebaserte alternativ: 
For å spise mest mulig fullverdig bør en tredjedel av middagstallerken bestå av proteinrike matvarer som bønner/erter/linser/tofu, en tredjedel grønnsaker og grønne blader, og en tredjedel stivelsesrike matvarer som fullkornspasta, ris eller poteter.
Bruk rikelig med krydder og urter slik at smaksopplevelsen blir best mulig!
Istedetfor kjøtt pålegg kan man bruke forskjellige nøttesmør og bønne- eller linsepostei. Dersom man vil gjøre det enkelt finnes det mange ferdige produkter og kjøtterstatninger på markedet. 

2. Ha et lite lager av følgende matvarer:
– Ferdig kokte og tørket bønner og linser
– Frossen frukt, bær og grønnsaker
– Frosne erter og linser og bønner (ferdigkokte)
– Forskjellige nøtter og nøttesmør
– Tahini
– Frø; linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, chiafrø etc
– Dadler, rosiner og annen tørket frukt du liker
– Havregryn, ris, korn, pasta, poteter
– Ferdig laget krydderblandinger
– Salsa, tomatsaus, tomatpure
– Hvitløk og løk
– Ingerfærrot

 

3. Utforsk nye oppskrifter!

Er det kjedelig å spise plantebasert?
Absolutt ikke! Det finnes utallige kokebøker og matblogger som deler massevis av smakfulle vegetarretter. Ta sikte på å lære en ny rett hver uke.
Prøv å ikke bli avhengig av å kun bruke ferdige kjøtterstatninger. Disse finnes det nå rikelig av i alle butikker, og mange av disse smaker veldig godt! Ha likevel som mål å bruke mest mulig hel plantemat i matlagingen. 

Mange synes pålegg kan være en utfordring når de legger om til et plantebasert kosthold. Her gjelder det å utforske forskjellige variasjoner av nøttesmør, bønneposteier osv. Glem ikke at frukt, som banan, avokado og tomat også kan brukes som pålegg. 

Ha en fin dag!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg