5 ting alle nye studenter må vite

Heisann!

I dag er det kanskje første skoledag for mange etter en lang sommer. Enten om du skal begynne på høyskole eller universitet. Du er kanskje spent hvis du skal begynne på ny skole og nytt studie. Jeg kan bare si nyt det, det går veldig fort! I blant blir det veldig stressende, masse lesing, forelesninger, innleveringer, frister og eksamener. Det er heldigvis ikke for alltid, men bare for en stund. Det som er viktig er at du liker studiene du har valgt og at du trives på skolen. Nyt det å være student og få masse kule nye venner for livet! Noen tips nedenfor!

1.Embrace the pasta

Det er noen måneder helt i starten der utbetalte lånepenger føles som en million. Det varer helt fram til sekundet du betaler husleie og strøm. Etter litt tid vil du klare å finne en balansegang der de resterende hundrelappene rekker til øl og matvarer.

Fram til da er pasta din beste venn. Disse tørre, skrueformede karbo(bomb)ene kan brukes til hva som helst! Ha ketchup på, fyr opp litt sopp, kapp løk om du vil – pastaen vil aldri svikte deg. Det tar pinlig lite tid å tilberede, gjør deg akutt stappmett og koster ingenting. Alt en fattig student trenger på en daglig basis.

2. Si JA

Når man er fullstendig ny et sted kan man brått føle seg litt forlatt. Særlig om man har flyttet til en ny by og ikke kjenner noen kan det virke overveldende ensomt i en periode. Det fine med dette er at det som regel er mange andre i akkurat samme situasjon som deg.

Derfor må man hive seg rundt og bli kjent. Si ja til ting, ta initiativ! Ser du en stakkar som forvirret spinner rundt sin egen akse med Google Maps trykket opp i ansiktet, gå ut ifra at vedkommende har gått seg bort.

Plutselig har du mest sannsynlig:
1) Reddet noen andre fra det enestående marerittet å rote seg bort i ny by og på ny skole.
2) Kanskje fått en venn for livet. Man vet aldri.

3. De andre gjør ikke så mye de heller 

Det kommer til å være en periode i forelesningssalene hvor man får inntrykk av at alle med fornuftige brilleinnfatninger leser utrolig mye og forstår alt som blir sagt av professoren. De nikker ivrig og anerkjennende, noterer som guder og rekker opp hånda for å stille spørsmål om stoffet.

Heldigvis – og sannsynligvis – er det ikke dermed sagt at de skjønner mer enn deg. Du er der for å lære nettopp de tingene du ikke kan fra før av. Ikke fortvil når medstudenter humrer i skjegget av en tørr filosof-referanse under forelesning.

Dessuten må man finne ut hva som funker for en selv. Ikke alle er skapt for å sitte på biblioteket fra tidlig morgen til fornuftig kontortid er over. Om du leser best på kvelden, bruk heller formiddagen på noe annet lurt. De færreste klarer å sitte skjerpa med pensumlitteratur i fem-seks timer sammenhengende. Del det opp i intervaller, les i tjue minutt og ta deg en femminutters pause med litt Candy Crush og en kopp kaffe.

4.Mellommåltider er viktig 

Det tar litt tid, men når du endelig finner en form for rytme som innebærer flere timer på fakultetet enn hjemme i senga med Netflix, behøver du næring for en del flere timer enn du er vant med. Nøkkelordet her er mellommåltid. Nøtter og epler, banan og gulrot, masse brødskiver, knekkebrød og tubebaserte påleggsvarianter.

PS! Ha alltid med deg vannflaske. Et hydrert hode er konsentrasjonens beste venn.

5.Kjøp brukt 

Gjenbruk er miljøvennlig, trendy og økonomisk. Dette gjelder alt mulig, men i studiesammenheng særlig skolebøker. Kjøp brukt med mindre det er fysisk problematisk å forstå innholdet grunnet markeringstusj og blyantstreker, eller hvis ferskpressa pensumlitteratur veier tyngre for deg enn for eksempel hvitost. I så fall må du naturligvis gjerne kjøpe nytt, bokhandlene trenger kunder de også.

Det tar litt tid å finne ut av ting. Sånn er det bare. Man skal kunne telle en del gråtkvalte telefoner hjem, noen snodige økonomiske smeller og en haug av forvirrende situasjoner før man til slutt skjønner greia. På et uvisst tidspunkt er det noe som løsner, og studenttida blir med ett det morsomste som noen gang har skjedd deg. Lykke til!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg